Na ziekte niet meer terug in oude functie

Na ziekte niet meer terug in oude functie | Loper

Wat als je niet kunt terugkeren naar je oude baan?

Langdurige arbeidsongeschiktheid is een ingrijpende situatie. Of het nu komt door een fysieke beperking, een ongeval of psychische klachten, het besef dat terugkeer naar je oude baan niet mogelijk is, kan veel stress, onzekerheid en misschien wel verdriet veroorzaken. Want wat zijn je opties als je niet meer kunt terugkeren naar je vertrouwde werkplek? Wat kun je wél doen? In deze blog geven we je inzicht in de mogelijkheden wanneer je na ziekte niet terug kunt keren naar je oude functie.

Mentale weerbaarheid en motivatie

Verandering is niet altijd makkelijk en kan soms ontmoedigend aanvoelen. Het is belangrijk om mentaal veerkrachtig te blijven en jezelf te blijven motiveren. Zoek steun bij anderen, stel haalbare doelen en vier je successen, hoe klein ook. En dat hoef je gelukkig niet alleen te doen, want onze werkcoaches zijn er om je te helpen.

Accepteren en verwerken

Hoe moeilijk het soms ook is: de realiteit onder ogen zien dat je huidige baan niet meer haalbaar is, is vaak de eerste stap. Pas als je dat erkent, ontstaat er ruimte om vooruit te kijken – naar wat wél mogelijk is. Dit is een emotioneel proces dat vergelijkbaar kan zijn met rouwverwerking. Je kunt gevoelens van verlies, boosheid of frustratie ervaren. Het is belangrijk om deze gevoelens serieus te nemen en de tijd te nemen om het verlies van je oude baan te verwerken. Zodra je de situatie hebt geaccepteerd, kun je met een open blik naar nieuwe mogelijkheden kijken.

Inventariseren van vaardigheden en interesses

Een volgende stap is het in kaart brengen van je vaardigheden, talenten en interesses. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat vond ik leuk aan mijn vorige baan?
  • Welke vaardigheden heb ik ontwikkeld?
  • Wat zijn mijn sterke punten?
  • Welke hobby’s of passies kan ik omzetten in werk?
  • Wat zijn mijn fysieke of mentale beperkingen en welke werkzaamheden passen daar nog wel bij?

Dit inzicht helpt je om te bepalen welke carrièremogelijkheden er voor jou open liggen.

Omscholing en bijscholing

Soms betekent langdurige arbeidsongeschiktheid dat je een nieuwe richting wil of moet inslaan. Geen zorgen! Dit hoeft echter geen nadeel te zijn; het kan juist een kans zijn om iets te doen wat je altijd al wilde. Omscholing en bijscholing bieden talloze mogelijkheden om nieuwe vaardigheden te leren en je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Mogelijke opties:

  • Online cursussen en opleidingen via platforms zoals Coursera, Udemy of LOI.
  • Vakgerichte trainingen via het UWV of andere instanties.
  • Werk-leertrajecten waarin je leren en werken combineert.

Bij Loper begeleiden we de medewerker bij het bepalen van een nieuwe richting én bij het vinden van een studie, cursus of training die daarbij past.

Starten als zelfstandig ondernemer

Kun je na ziekte niet meer terug in oude functie? Voor sommige mensen is zelfstandig ondernemerschap een aantrekkelijk perspectief – vooral wanneer er sprake is van een duidelijke passie of expertise. Het kan dan ook een waardevolle route zijn.

Toch gelden er tijdens het tweede spoor traject wettelijke kaders. Op basis van de Wet verbetering poortwachter blijft solliciteren op passende functies verplicht. Volledige focus op zelfstandig ondernemerschap is vaak pas mogelijk ná het tweede ziektejaar, eventueel met ondersteuning van het UWV.

Werkervaringsplek als opstap

Als je nog niet direct klaar bent voor een nieuwe baan, kan een werkervaringsplek een goede tussenstap zijn. Dit biedt structuur, sociale contacten en de mogelijkheid om je vaardigheden verder te ontwikkelen. Vaak leidt een werkervaringsplek ook tot nieuwe carrièremogelijkheden, omdat je nieuwe mensen ontmoet en nieuwe ervaringen opdoet.

Financiële regelingen en uitkeringen als je na ziekte niet meer terug in oude functie kunt keren

Als je niet kunt terugkeren naar je oude werk, is het belangrijk om je financiële situatie goed in kaart te brengen. Mogelijk heb je recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering via het UWV, zoals de WIA-uitkering (Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen). Bij Loper leggen we je duidelijk uit hoe het proces verloopt.

Waarom een spoor twee traject als je na ziekte niet terug kunt in je oude functie?

Een tweede spoor traject is verplicht wanneer een medewerker door beperkingen niet kan terugkeren bij de huidige werkgever in eigen werk, aangepast werk of ander werk. Wij bieden begeleiding bij dit traject en zorgen ervoor dat alle verplichtingen volgens de Wet verbetering poortwachter worden nageleefd.

Tijdens het tweede spoor traject ondersteunen wij medewerkers bij de volgende stap in hun carrière. Dit omvat onder andere het verkennen van carrièremogelijkheden en het opdoen van werkervaring. Ons doel is om medewerkers met vertrouwen een nieuwe professionele weg in te laten slaan.

Wil je weten wat we voor jou of je medewerker kunnen betekenen wanneer je niet kunt terugkeren naar je oude baan? Neem contact met ons op!