Search
Close this search box.
Blog

De wonderen van een werkervaringsplek tweede spoor

Werkervaringsplek tweede spoor| Loper

Een fantastische kans om te re-integreren

Binnen re-integratie tweede spoor komen we regelmatig kandidaten tegen die tijdens hun herstel op zoek zijn naar een werkervaringsplek om hun arbeidsritme weer op te bouwen of nieuwe werkervaring op te doen. En dat moedigen we bij Loper natuurlijk alleen maar aan! Maar wat is zo’n werkervaringsplek precies? Wat heeft een medewerker eraan? En wat zijn de voordelen voor een werkgever wanneer ze een werkervaringsplek aanbieden? We vertellen het je in onze blog!

Wat is een werkervaringsplek?

Werkervaringsplekken zijn een belangrijke stap in het re-integratieproces. Ze helpen medewerkers tijdens re-integratie tweede spoor om geleidelijk weer in het arbeidsproces te komen en bieden een tussenstap tussen verzuim en reguliere werkgelegenheid. Het is dus een effectief middel om te re-integreren op de arbeidsmarkt.

Een werkervaringsplek is een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor medewerkers die na langdurig verzuim terugkeren op de arbeidsmarkt.  Meestal duurt dit traject één tot twee maanden. Deze periode is voldoende om de belastbaarheid van de medewerker te beoordelen, kennis en vaardigheden op te doen, arbeidsritme op te bouwen en het bedrijf te leren kennen. Na deze periode kan er een formele arbeidsovereenkomst worden aangegaan, maar dat is natuurlijk niet verplicht.

Voor wie? Het is een passende optie voor mensen die een tweede spoor re-integratietraject volgen. Ook voor diegenen met een UWV-uitkering die na een lange periode weer de arbeidsmarkt betreden, kan een werkervaringsplek een geschikte mogelijkheid zijn.

Het voordeel van een werkervaringsplek voor medewerkers

Het opbouwen van zelfvertrouwen
Helaas zien we regelmatig dat langdurig verzuim het zelfvertrouwen van werkzoekenden heeft aangetast. En daarom zijn werkervaringsplekken een fijne uitkomst. Deze bieden een gestructureerde omgeving waarin ze hun zelfvertrouwen kunnen opbouwen voordat ze weer volledig in het werkende leven stappen.

Herwinnen van vaardigheden
Door langdurig verzuim kunnen vaardigheden en kennis vervagen. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, maar wel vervelend. Werkervaringsplekken geven werkzoekenden de kans om hun vaardigheden op te frissen, nieuwe vaardigheden te leren en zich aan te passen aan eventuele veranderingen in hun vakgebied.

Wennen aan de werkomgeving
Eerlijk is eerlijk: na een periode van afwezigheid kan het terugkeren naar de werkomgeving even wennen zijn. Werkervaringsplekken bieden de mogelijkheid om weer te wennen aan de structuur, verwachtingen en sociale dynamiek van een werkomgeving.

Persoonlijke groei en ontwikkeling
Werkervaringsplekken geven medewerkers tijdens een re-integratietraject de kans op persoonlijke groei en ontwikkeling. Ze bieden een omgeving waarin medewerkers nieuwe vaardigheden kunnen leren, zelfvertrouwen kunnen opbouwen en zichzelf verder kunnen ontwikkelen op professioneel en persoonlijk vlak.

Het belang van een werkervaringsplek voor werkgevers

Het vergroten van de talentenpool
In deze krappe arbeidsmarkt is het voor werkgevers een uitdaging om talenten aan te trekken. Werkervaringsplekken bieden de mogelijkheid om de talentenpool van bedrijven uit te breiden. Door mensen met langdurig verzuim kansen te bieden, kunnen werkgevers op een laagdrempelige manier kennismaken met nieuwe medewerkers en de diverse vaardigheden en ervaringen die ze met zich meebrengen ontdekken.

Investeren in toekomstige medewerkers
Werkervaringsplekken bieden werkgevers de kans om potentiële medewerkers op te leiden voordat ze een arbeidscontract aanbieden. De periode waarin de werkervaringsplek wordt aangeboden, kunnen werkgevers beschouwen als ‘experimentele fase’. Je hebt de kans om te ontdekken of deze medewerker écht bij het bedrijf past.

Na afloop van deze fase, kun je samen met de medewerkers beslissen of het traject is geslaagd. Is dit het geval, dan kun je de medewerker een vast contract aanbieden, en heb je er een bevlogen medewerker bij. Dit is natuurlijk niet verplicht.

Blijk van goed werkgeverschap
Door het aanbieden van werkervaringsplekken aan mensen die re-integreren na langdurig verzuim, geven werkgevers werkzoekenden een eerlijke kans op werk. Dit toont niet alleen betrokkenheid bij sociale verantwoordelijkheid, maar heeft ook een positieve impact op het imago van het bedrijf en vergroot de loyaliteit van zowel klanten als medewerkers. Win-win, toch?

Tips voor het vinden van een waardevolle werkervaringsplek tijdens tweede spoor

Helemaal leuk; zo’n werkervaringsplek. Maar hoe vind je nu een werkervaringsplek die bij je past? Daar hebben we een aantal tips voor!

  1. Maak gebruik van je professionele en persoonlijke netwerk. Vertel bijvoorbeeld aan je vrienden, familie en voormalige collega’s dat je op zoek bent naar een werkervaringsplek. Spread the word! Wie weet komt er via deze connecties iets op je pad.
  2. Bekijk verschillende vacaturesites en platforms die zich specifiek richten op werkervaringsplekken.
  3. Neem zelf de regie in handen door bedrijven te benaderen met een open sollicitatie voor een werkervaringsplek.
  4. Gebruik socialmediaplatformen zoals LinkedIn om aan je zakelijke netwerk te laten zien dat je op zoek bent naar een werkervaringsplek.
  5. Wees flexibel in je zoektocht naar een werkervaringsplek. Overweeg om te solliciteren bij verschillende soorten organisaties.
  6. Richt je zoektocht op sectoren die aansluiten bij je interesses. Solliciteren op een werkervaringsplek binnen een gebied waar je gepassioneerd over bent, kan je motivatie verhogen en je kansen op succes vergroten. Wil je weten hoe je een goed cv maakt? Lees het in onze blog!

Een vast contract: hoe pak je het aan?

Natuurlijk is het wenselijk om uiteindelijk een vaste baan over te houden aan je werkervaringsplek. Toch krijg je niet ‘zomaar’ een vast contract in je schoot geworpen. We geven je daarom tips om werkervaringsplekken effectief te gebruiken als opstapje naar een vaste baan.

  • Neem initiatief door verantwoordelijkheid te nemen voor je taken, actief deel te nemen aan projecten.
  • Laat zien dat je enthousiast en gemotiveerd bent om te leren en bij te dragen aan het succes van het team.
  • Houd regelmatig contact met je leidinggevende en collega’s en vraag om feedback over je prestaties. Laat zien dat je open staat voor suggesties en bereid bent om te leren en te groeien.
  • Communiceer duidelijk over je carrièredoelen en interesse in een vaste positie binnen het bedrijf.
  • Investeer in het opbouwen van sterke professionele relaties binnen het bedrijf. Werk samen met collega’s, toon respect en ondersteun anderen in hun taken. Een positieve werkhouding en goede relaties kunnen van cruciaal belang zijn bij het omzetten van een werkervaringsplek in een vaste baan.
  • Het kan tijd kosten voordat een werkervaringsplek leidt tot een vaste baan. Wees geduldig en blijf gefocust op je doel.
  • Aarzel niet om met je leidinggevende te praten over mogelijke vaste posities binnen het bedrijf. Vraag naar beschikbare vacatures en benadruk hoe jouw vaardigheden en ervaring van waarde kunnen zijn voor het bedrijf.

Wat Loper in dit proces doet

We stellen onder andere een werkervaringsplek-overeenkomsten op waarbij alle betrokken partijen zich committeren aan een gedeeld doel. Deze overeenkomst bevat doorgaans de intentie om, indien beide partijen tevreden zijn en het werk in lijn is met de belastbaarheid van de kandidaat, een formele arbeidsovereenkomst aan te bieden. Ook blijven we gedurende de werkervaringsperiode regelmatig contact houden met onze kandidaat om te controleren hoe het gaat en om eventuele aanpassingen te bespreken.

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

 

Lees ook