Re-integratie tweede spoor
Wanneer een medewerker langdurig uitvalt, is het vaak de verwachting dat hij of zij uiteindelijk weer kan terugkeren naar de oorspronkelijke functie. Helaas blijkt in sommige gevallen dat een terugkeer naar de oude werkplek niet haalbaar is. Dit kan te maken hebben met blijvende gezondheidsproblemen, veranderingen in de werkomgeving of andere factoren. In deze situatie wordt re-integratie tweede spoor ingezet. Dit tweede spoor traject richt zich op het vinden van een passende functie bij een andere werkgever, waardoor de medewerker alsnog kan re-integreren in het arbeidsproces.

Wat is re-integratie tweede spoor?
Als werkgever ben je verplicht om zorg te dragen voor een langdurig zieke of gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerker. In eerste instantie moet je hen ondersteunen bij het terugkeren naar de oorspronkelijke functie. Lukt dat niet, dan dien je de functie aan te passen of te zoeken naar een andere passende functie binnen je organisatie. Dit proces staat bekend als re-integratie via spoor één.
Als na maximaal 1 jaar blijkt dat er geen passende functie binnen de eigen organisatie gevonden kan worden, ben je als werkgever verplicht ook op zoek te gaan naar een nieuwe werkplek bij een andere werkgever. Dit noemen we re-integratie tweede spoor. Loper staat klaar om jou én je medewerker te begeleiden en adviseren gedurende dit re-integratietraject.

Wat kun jij als werkgever doen tijdens re-integratie tweede spoor
Vanuit goed werkgeverschap is het belangrijk dat je medewerker begeleid wordt naar een nieuw arbeidsperspectief. Daarnaast heb je als werkgever een aantal verplichtingen, zoals voorgeschreven door de Wet Verbetering Poortwachter. Deze wet verplicht werkgevers en werknemers om samen actief te werken aan de re-integratie van de zieke medewerker.
Het niet naleven van de regels met betrekking tot re-integratie tweede spoor kan aanzienlijke (financiële) gevolgen hebben voor een werkgever. Daarom is het verstandig om een re-integratiebureau in te schakelen.
Wat je van loper kunt verwachten
Loper ondersteunt en adviseert jou als werkgever over het naleven van alle verplichtingen en ervoor zorgen dat het re-integratietraject op een zorgvuldige en effectieve manier wordt uitgevoerd. Zo voorkom of beperk je de schadelast en weet je zeker dat je het tweede spoor traject ‘Poortwachterproof’ doorloopt.
Loper ondersteunt en adviseert jou als werkgever bij het naleven van alle verplichtingen en zorgt ervoor dat het re-integratietraject zorgvuldig en effectief wordt uitgevoerd. Daarnaast helpen we je medewerker doelgericht naar een nieuwe functie, waardoor de loonkosten niet langer onnodig doorlopen.

Waarom kiezen voor Loper?

Flexibiliteit door digitaal coachen
Medewerkers kunnen op hun eigen tempo en in hun eigen omgeving werken aan hun re-integratie, wat zorgt voor meer flexibiliteit en maatwerk.

Betrokkenheid van de werkgever
Werkgevers blijven nauw betrokken door regelmatige updates over de voortgang, wat zorgt voor een transparante samenwerking en betere resultaten.

Focus op zelfregie
Loper legt de nadruk op zelfregie, waardoor de medewerker zélf een duurzame en betekenisvolle werkplek kan realiseren.
Re-integratie tweede spoor bij loper

Kennismaking en intake
We starten met een persoonlijke kennismaking met jou als werkgever en je medewerker. Een helder beeld van de medewerker is voor ons belangrijk. Wie is hij of zij? Waar liggen talenten? Wat is de belastbaarheid? Wat zou hij of zij graag willen? De werkcoach van Loper brengt samen met je medewerker in kaart welke factoren belangrijk zijn voor een succesvol re-integratietraject.



Carrièremogelijkheden bepalen
Samen met je medewerker bepalen we welke beroepsperspectieven realistisch zijn. Wat is de kortste route naar werk en wat moet er gebeuren om die route te realiseren? We diepen dit volledig uit in een trajectplan. De focus ligt erop mensen vertrouwen terug te geven en gemotiveerd te krijgen om terug te keren naar werk. Inzicht in de eigen talenten en focus op de mogelijkheden is hierbij belangrijk. We helpen je medewerker heel concreet bij de oriëntatie op de arbeidsmarkt.

Verkleinen van de afstand tot de arbeidsmarkt
Nadat we de carrièremogelijkheden hebben bepaald, geven we invulling aan de vraag: wat is er nodig om in dit nieuwe beroepsperspectief te kunnen starten? Denk aan het opstellen van een goed cv, het trainen van presentatievaardigheden (fysiek en op social media), het verder ontwikkelen van sollicitatievaardigheden en het je medewerker bewust maken van kansen in zijn of haar netwerk. Wist je dat uit onderzoek blijkt dat een hoog percentage middelbaar en hoger opgeleiden een baan vindt via zijn of haar eigen netwerk?



Kansen op de arbeidsmarkt benutten
Nu de medewerker de afstand tot de arbeidsmarkt heeft verkleind is hij of zij in staat om de zoektocht naar een passende baan te starten. Het is tijd om de zoektocht naar een geschikte baan te beginnen! Bij Loper begeleiden we je medewerker bij het voorbereiden van sollicitatiegesprekken. We bieden handvatten en inzicht in beschikbare kansen, en evalueren regelmatig samen met je medewerker om de voortgang te bespreken en te optimaliseren. Met als uiteindelijk doel natuurlijk het vinden van een nieuwe baan!

Eindfase en nazorg
Ook als je medewerker in zijn nieuwe functie aan de slag is, heeft de werkcoach in de eerste periode regelmatig contact met de medewerker. Als hij of zij om wat voor reden geen nieuwe baan heeft gevonden na het tweede spoor traject, gaat je medewerker van rechtswege uit dienst. Voor die tijd moet door hem of haar een WIA-aanvraag zijn ingediend. Hier helpen we bij en ook na afloop blijven we graag betrokken.
Veel gestelde vragen
Het doel van re-integratie tweede spoor is om een medewerker, die door ziekte niet kan terugkeren naar zijn of haar oorspronkelijke functie, te helpen bij het vinden van een nieuwe, passende functie bij een andere werkgever. Dit zorgt ervoor dat de medewerker weer duurzaam aan het arbeidsproces kan deelnemen.
Zelfregie betekent dat de medewerker actief betrokken is bij zijn of haar eigen re-integratieproces. In plaats van afhankelijk te zijn van externe beslissingen, neemt de medewerker zelf het voortouw en maakt keuzes die passen bij de persoonlijke situatie en ambities. Dit verhoogt de motivatie en vergroot de kans op een succesvolle en duurzame werkhervatting.
Bij Loper houden we je regelmatig op de hoogte van de voortgang van het re-integratietraject. Dit doen we via voortgangsrapportages, en indien nodig nemen we eerder contact op. Zo blijf je betrokken bij het proces en weet je precies waar je medewerker staat in zijn of haar re-integratie.
Digitaal coachen biedt flexibiliteit voor zowel de medewerker als de werkgever. De medewerker kan zelf bepalen waar en wanneer hij of zij aan het re-integratietraject werkt, wat zorgt voor een betere balans met andere verplichtingen. Daarnaast is het mogelijk om sneller te schakelen, omdat contactmomenten digitaal plaatsvinden. Dit maakt het proces efficiënter en beter afgestemd op de individuele behoeften.
Spoor één richt zich op het terugkeren van de medewerker naar zijn of haar eigen functie of een andere passende functie binnen dezelfde organisatie. Om geen kansen te missen wordt spoor twee – vaak parallel naast spoor één – ingezet wanneer de verwachting is dat terugkeer binnen de eigen organisatie niet mogelijk is. Dit traject richt zich op het vinden van een nieuwe werkplek bij een andere werkgever.
De Wet Verbetering Poortwachter is een Nederlandse wet die ervoor zorgt dat werkgevers en werknemers actief samenwerken aan de re-integratie van zieke medewerkers. De wet stelt dat werkgevers verplicht zijn om re-integratiemogelijkheden te onderzoeken en te bevorderen, zowel binnen de eigen organisatie (spoor één) als bij andere werkgevers (spoor twee) als terugkeer naar de oude functie niet mogelijk is.
Het doel van re-integratie tweede spoor is om een medewerker, die door ziekte niet kan terugkeren naar zijn of haar oorspronkelijke functie, te helpen bij het vinden van een nieuwe, passende functie bij een andere werkgever. Dit zorgt ervoor dat de medewerker weer duurzaam aan het arbeidsproces kan deelnemen.
Als een medewerker niet actief meewerkt aan het re-integratieproces, heeft dit gevolgen voor zowel de medewerker als de werkgever. De Wet Verbetering Poortwachter verplicht zowel de werkgever als de werknemer om samen te werken aan re-integratie. Wanneer een medewerker niet meewerkt zonder goede reden, kan dit leiden tot een sanctie zoals het stopzetten van het loon. Het is belangrijk om dit in goed overleg en met duidelijke communicatie op te lossen.
Nee, het inschakelen van een re-integratiebedrijf voor het tweede spoor is niet wettelijk verplicht, maar het wordt sterk aanbevolen. Als werkgever ben je volgens de Wet Verbetering Poortwachter verplicht om actief bij te dragen aan het re-integratieproces van een langdurig zieke medewerker, inclusief het tweede spoor als terugkeer naar de eigen organisatie niet mogelijk is. Het inschakelen van een re-integratiebedrijf is een manier om ervoor te zorgen dat dit traject professioneel, zorgvuldig en volgens de wet wordt uitgevoerd.
Een re-integratiebedrijf kan helpen om het traject “Poortwachterproof” te doorlopen, met als voordeel dat je voldoet aan alle verplichtingen en voorkomt dat het UWV later oordeelt dat er onvoldoende inspanningen zijn geleverd. Dit kan boetes en extra loondoorbetalingsverplichtingen voorkomen. Bovendien heeft een re-integratiebureau de expertise en contacten om het tweede spoor proces succesvol te laten verlopen, wat vaak moeilijk is om als werkgever zelf te doen.
Weten wat Loper voor je kan betekenen?
Ben je als werkgever op zoek naar een nieuwe en duurzame vorm van re-integratie voor je medewerkers?
Loper biedt re-integratie tweede spoor die werkt. Op maat, efficiënt, digitaal en persoonlijk. Samen sparren of direct aan de slag?