Terugkeer naar werk
Re-integratie verloopt niet altijd vanzelf. Soms stokt het proces zonder dat duidelijk wordt waar het precies misgaat, of keert verzuim telkens terug in een patroon dat lastig te doorbreken is. Dat zorgt vaak voor frustratie, onzekerheid en stilstand, zowel bij de medewerker als bij de werkgever.
‘Terugkeer naar werk’ brengt beweging in vastgelopen situaties. In drie digitale gesprekken helpen we medewerkers ontdekken wat hen belemmert én wat hen helpt om weer richting werk te bewegen.

Als niets lijkt te werken
Soms lijkt op papier alles te kloppen, maar in de praktijk lukt het gewoon niet. Er zijn gesprekken gevoerd, plannen gemaakt, misschien zelfs stappen gezet – maar toch blijft iemand telkens uitvallen of gebeurt er simpelweg niets.
Er is geen zicht op een volgende stap, of er is iets wat steeds opnieuw in de weg zit – al is het lastig om precies te benoemen wat; en dat brengt een hoop frustratie met zich mee.
Voor casemanagers en werkgevers die samen met een medewerker in het eerste spoor zitten, voelt dit vaak als een impasse. Want ja, formeel moet je door, maar dat is juist wat er niet lukt. En eerlijk: je ziet het al aankomen. Die volgende terugval.
Voor wie is dit bedoeld?
‘Terugkeer naar werk’ is bedoeld voor medewerkers die vastlopen in hun terugkeer naar werk. Dat kan gaan om langdurige uitval, maar ook om situaties waarin het verzuim zich blijft herhalen zonder duidelijke oorzaak.
Juist in die situaties biedt ‘Terugkeer naar werk’ uitkomst – ook voor jou als casemanager of werkgever.
Hoe werkt het?
De gesprekken vinden digitaal plaats – laagdrempelig, flexibel en passend bij wat iemand aankan. Juist in een kwetsbare fase maakt dat het makkelijker om echt in gesprek te gaan.
We kijken samen niet alleen welke route mogelijk is – bijvoorbeeld terugkeer in de eigen functie, een andere rol binnen de organisatie of het verkennen van iets buiten de organisatie – maar vooral wat iemand nodig heeft om die stap haalbaar en houdbaar te maken. En als blijkt dat iemand beter geholpen is met andere begeleiding (bijvoorbeeld bij een conflict of vraagstuk buiten coaching), dan koppelen wij dit terug. We blijven in onze rol van coach, en dragen zaken over wanneer dat beter past.
Re-integratie tweede spoor bij loper

Kennismaking
We starten met een open gesprek tussen de medewerker en een ervaren coach. Waar staat iemand nu? Wat speelt er – onder de radar of juist al lang voelbaar? Soms geven we na afloop een opdracht mee, om te helpen reflecteren of dingen op een rij te zetten voor het vervolggesprek.



Verdieping
In het tweede gesprek gaan we dieper in op wat iemand belemmert en wat zou kunnen helpen. We verkennen patronen, motivatie en praktische drempels. Wat is er nodig om weer richting werk te bewegen – en in welke vorm past dat? We zoeken samen naar de route die het meest ondersteunend is, en naar wat iemand daarin nodig heeft om stappen te kunnen zetten.

Samen aan tafel
In het derde gesprek schuift de werkgever aan. We delen wat in het traject zichtbaar is geworden: wat iemand nodig heeft om stappen te kunnen zetten, waar ruimte zit, en wat helpend zou zijn in het contact of het werk. We begeleiden het gesprek tussen medewerker en werkgever, en denken mee over welke praktische of gedragsmatige aanpassingen een verschil kunnen maken. Dat kan bijvoorbeeld gaan over afbakening van taken, de manier van communiceren, of het creëren van meer voorspelbaarheid.
Belangrijk om te weten
We adviseren nooit over medische of juridische aspecten, maar zorgen er wél voor dat duidelijk wordt wat iemand helpt om weer in beweging te komen. En als blijkt dat er iets speelt wat buiten onze rol valt, dan benoemen we dat en zorgen we voor handvatten om dit met de juiste professional op te pakken – bijvoorbeeld de bedrijfsarts, arbeidsdeskundige of andere betrokken professional.
Na afloop ontvangen de medewerker en werkgever een korte, duidelijke terugkoppeling. Niet als formeel verslag, maar als praktische samenvatting van wat besproken en ontdekt is.
Wat levert het op?
Dit traject biedt inzicht in wat iemand belemmert én in wat juist helpend is. Het geeft een realistisch beeld van wat er mogelijk is – of dat nu op korte termijn is of op een later moment. Vaak zorgt het al voor beweging in situaties die eerder vast leken te zitten.
Werkgever en medewerker krijgen weer helderheid: over elkaar, over de situatie, en over wat er nodig is om samen verder te kunnen.
Kennismaken met Loper?
Wil je weten of ‘Terugkeer naar werk’ past bij jullie situatie? We denken graag met je mee. In een korte kennismaking verkennen we waar jullie tegenaan lopen, wat de behoeften zijn en of dit traject helpend is voor jouw medewerker. Neem contact met ons op – we staan voor je klaar.